Tuesday, 8 January 2013

Daging masak hitam

Daging masak hitam merupakan makanan kegemaranku sejak dari kecil hinggalah dah meningkat remaja..
Bagi aku rasa daging masak kicap ni sangat unik dan sedap.. Itulah sebabanya mak aku suka masak daging masak kicap untuk aku..hehe

Kali ini aku nak cerita pengalaman aku makan daging masak hitam yang mak aku buat sendiri khas untuk aku,cause aku yang minta supaya mak aku masakkan makanan kegemaran aku ni..
Awal pagi lagi kitorang dah pergi kepasar untuk membeli bahan-bahan yang akan digunakan untuk memasak daging masak hitam.. Mak aku memang suka sangat dalam bab masak memasak ni.. Banyak jugalah masakan yang mak aku teror buat.. Macam-macam jenis masakanlah,kalau aku nak cerita satu-satu sampai besuk lusa pun takkan habis.. Banyak sangat tu..hehe

Sampai ja kitorang kat pasar,kitorang terus beli  bahan-bahan yang akan mak aku gunakan untuk memasak daging masak hitam yang sedap..hehehe.. Aku ikut kat belakang mak aku,perananku ialah sebagai kaddam angkat barang tuk mak aku ja.. Ialah,aku ni manalah reti nak beli bahan-bahan yang mak aku nak,so jadi tukang angkat barang untuk mak aku jalah,lagi senang,hehe..

Antara bahan-bahan yang mak aku gunakan untuk memasak daging masak hitam ni adalah :

  1. Daging sekilo
  2. Kicap pekat 
  3. Kerisik kelapa
  4. Kismis
  5. Serai
  6. Halia
  7. Lada kering (yang sudah dikisar)
  8. Beberapa ulas bawang putih
  9. Beberapa ulas bawang merah
  10. Asam jawa sebesar ibu jari
  11. Garam secukup rasa
  12. Sedikit perasa
  13. Kayu manis
  14. Pulaga
  15. Bunga lawang
  16. Bunga cengkih
Bahan kisar

  1. Serai dan halia
  2. Bawang merah dan bawang putih
  3. Lada kering
  4. Kismis
P/s : Semua bahan kisar di atas perlu dikisar bersama-sama..

Cara membuat :

Potong daging mengikut kesukaan anda,cuci dengan air sehingga bersih dan kemudian toskan..
Panaskan kuali dan bubuh minyak apabila kuali sudah panas.. Kemudian masukkan pulaga,kayu manis,bunga lawang dan bunga cengkih.. Kemudian masukkan bahan kisar.. Gual rata sehingga naik bau..

Apabila bahan goreng sudah sebati,masukkan daging dan gaul rata sahingga mendidih.. Kemudian masukkan air.. Apabila daging tersebut hampir masak,masukkan pula kicap dan kerisik kelapa..
Kemudian masukkan garam,perasa dan asam jawa.. Biarkan daging tersebut seketika sehingga masak.. Apabila daging tadi sudah masak,angkat daging tersebut.. Hias mengikut citarasa anda dan bolehlah dihidangkan..

Ha,korang cubalah resipi turun temurun mak aku ni,gerenti korang puas hati.. Rasa dia memang sedap..
Tapi kalu nak lebih sedap lagi,kena tengok juga dari cara korang memasak,jangn sampai ada bahan-bahan yang kurang atau terlebih,nanti lain pula rasa masakan daging masak hitam korang tu..hehe

Banyak lagi resipi lain yang bakal kusajikan buat pembaca blog ku ni,tapi bukan sekaranglah.. Kalau nak tahu resipi lain,kenalah teruskan baca dan juga follow blog aku ni cause banyak lagi resipi-resipi yang sedap-sedap belaka..hehehe..

Ha,daging masak hitam yang mak aku buat ni pun dah masak,perut aku pun dah lapar,so aku nak makan dululah ye.. Bergoyang-goyang dah perut aku ni minta di isi..hehe..

Ops,maaf ye cause tak ada gambar untuk aku tunjukkan kat korang.. Lagipun mak aku masak simple je,tak ada hiasan..hehe





No comments:

Post a Comment